Monday, 19 July 2010

Anggur, Sultan Muhammad Al-Fateh & Tenteranya

Satu ketika, dalam perjalanan menuju ke Kota Constantinople, tentera Sultan Muhammad al-Fateh melalui sebuah ladang anggur yang besar dan sedang masak ranum. Namun, sebelum melalui ladang tersebut, Sultan Muhammad al-Fateh telah mengingatkan tenteranya supaya jangan diambil anggur itu walau sebiji. Perjalanan diteruskan hingga di suatu tempat mereka berehat.

Setelah didirikan khemah dan berehat, pembantu al-Fateh keluar dari khemah al-Fateh dengan wajah yang sugul dan memanggil semua tentera berkumpul. Dikatakan bahawa al-Fateh telah jatuh gering. Maka setelah diteliti oleh doktor, ubat yang diperlukan adalah sebiji anggur.

Maka dia bertanya kepada seluruh tentera, siapakah yang mempunyai buah anggur kerana jika tidak ada mungkin al-Fateh akan terus gering dan bakal mangkat. Malangnya, tiada seorang pun tenteranya mempunyai buah anggur. Lalu tahulah al-Fateh, bahawa tenteranya bukan sahaja kuat fizikal, malah rohani mereka jua. Benarlah, tidak seorang pun dari tenteranya yg mengingkari perintahnya.


Maka keluarlah al-Fateh dari khemah dan memuji tenteranya dan menerangkan kepada mereka akan maksud sebenar dan mungkin anda juga pernah mendengar akan kisah kaedah al-Fateh memilih siapa dalam kalangan tenteranya yang layak berada di barisan hadapan.

0 comments:

Post a Comment